Wat er gebeurt als je durft kiezen

Een mooie ontmoeting vond plaats bij een van de big four consultancy kantoren. We spraken twee uur aaneengesloten over levenslessen die je kunt leren binnen een organisatie, de bedrijfscultuur, vertrouwen en over wat er gebeurt als je durft te kiezen.

Gaan waar je voor staat

Een intrigerende young professional vol idealen op zo’n groot kantoor aan de Amsterdamse Zuidas. ‘Hoe zat dat?’ vroeg ik mij af toen ik binnenkwam. Ze was wat laatste dingen aan het afronden en zag er goed en opgewekt uit. Na wat persoonlijke updates kwamen we tot enkele van de grootste lessen die ze geleerd had.

De start van haar carrière was zacht gezegd onstuimig. Ze had namelijk altijd gezworen om nooit en te nimmer voor een bedrijf als Shell te gaan werken. En ja hoor, de eerste klus die ze voorgeschoteld kreeg, was – je raad het al – bij Shell. Wat doe je dan?

Het meisje dat 'nee' zei tegen Shell

Als kersverse starter wil je een goede indruk maken, maar ook niet direct over je grenzen heen gaan. Dus wat ze haar leidinggevende – naar enig wikken en wegen – vertelde was: “nee, ik doet het niet.” Al snel werd indirect duidelijk dat deze beslissing impact zou kunnen hebben op haar ontwikkeling. Maar ze hield voet bij stuk en voerde de ongemakkelijk gesprekken die haar te wachten stonden. En toen?

Inmiddels is het gevolg van haar ‘recalcitrante’ gedrag duidelijk. Ze werd ‘het meisje dat nee zei tegen Shell’. En daarmee had ze eigenlijk ‘ja’ gezegd tegen dat wat ze wél wilde: projecten bij duurzame clubs zoals Tony Chocolonely en The Ocean Cleanup. Het effect: mensen wisten haar in een keer te vinden als het over duurzaamheid ging.

Op naar de top

Haar verhaal wordt nog mooier. Want nog geen anderhalf jaar later zat deze dame aan tafel bij de president-directeur van Shell. Ze was toch wel erg benieuwd geworden hoe een vrouw in die positie in het leven stond en met wat voor toekomst beeld. Zodoende nam ze contact op en zo geschiedde.

Tsja, een intrigerend type zei ik al. Ze ging dwars door alle verwachtingen heen. En dat doet ze nu nog steeds wel een beetje door de bedrijfscultuur op de hak te nemen.

"We zitten hier nog een beetje in het oude denken – en soms word ik er ook toe verleid – promotie maken voor een nog grotere auto, dat is toch niet meer van deze tijd?"

Inmiddels staat ze op het punt om te vertrekken naar New York. Daar gaat ze aan de slag voor onbepaalde tijd.

Vol vertrouwen op avontuur

Ik vroeg haar tegen het einde van ons gesprek wat haar vertrouwen geeft om daar vol goede moed aan de slag te gaan. Ze borduurde voort op iets wat ze eerder in het gesprek vertelde. Het ging over de hiërarchie in de organisatie en dat dat soms zo tegenwerkt. Maar dat die hiërarchie tegelijkertijd ook antwoord biedt aan de menselijk behoefte aan structuur om onze plek te bepalen.

Ze refereerde aan de serie ‘de geheime wereld van 4-jarige kinderen’ waar je deze behoefte aan hiërarchie ook ziet. Dus wat haar vertrouwen geeft? De mens achter de mens blijven zien en het avontuur aangaan. En als het niks is, kun je altijd nog terug.

Het klonk een beetje als Pippi in de grote zakenwereld. Waar – als je er voor durft te gaan staan – ook plek is voor idealen. Ik wens haar een mooi en leerzaam avontuur in New York. En stel mezelf en jou de vraag: voor welke idealen durf jij te gaan staan ook al betekent het dat je indruist tegen de verwachtingen?

Dit gesprek vond plaats in het kader van mijn onderzoek naar training en talentontwikkeling binnen organisaties. Wanneer dit leidt tot waardevolle inzichten, dan deel ik ze graag. Lijkt het je leuk om het gesprek aan te gaan? Stuur me een mailtje. Wil je ontdekken waar jij voor wilt gaan en hoe je jouw keuze in de praktijk kunt brengen? Dat kan in de persoonlijk leiderschapstraining op vrijdag 18 mei en 1 juni op de Zuidas in Amsterdam.