Bewegen in transitie

Alles wat je aandacht geeft, groeit. Maar doen wat je jezelf ten doel stelt, is zo makkelijk nog niet. “Me minder laten leiden door anderen”, “een duidelijke visie ontwikkelen en daarvoor gaan staan” of “moeilijke gesprekken aangaan”. Een greep uit de voornemens uit mijn trainingen en ontwikkeltrajecten. Vaak blijkt later dat de aandacht vervliegt en hetgeen dat is voorgenomen niet tot stand komt. Hoe zorg je ervoor dat dat wél gebeurt? Als dat tenslotte is wat je echt graag wilt.

Laten we beginnen bij het begin. Waar komt je voornemen vandaan? Welk verlangen schuilt er achter je doel? Het doel om je minder te laten leiden door anderen vraagt dat je zelf weet waar je voor wilt gaan. Het kan goed zijn dat er in je persoonlijkheid iets van een “pleaser” zit, iemand die anderen boven zichzelf zet.

Een ander voornemen: moeilijke gesprekken voeren. Hier kan een aangeleerde of -geboren voorkeur voor conflictvermijding achter schuilgaan. Waar komt dat vandaan? Het is niet alleen erg interessant om je (onbewuste) gedrag en overtuigingen onder de loep te nemen, het helpt je ook om de gewenste transitie in gang te zetten.

Als dat erg abracadabra-achtig klinkt, dan raad ik je aan om eens een persoonlijkheidstest te doen. Daar kun je uit opmaken wat je dominante drijfveer is. Bijvoorbeeld presteren, dienen of avontuur. Die drijfveer zit deels gewoon in je maar heb je ook met de jaren ontwikkeld. Begrip hiervan kan je zelfinzicht verrijken. Ook kan het je laten begrijpen waarom je - in bepaalde (stressvolle) situaties - geneigd bent om op een geijkte manier te handelen en waarom het dus “mis” kan gaan wanneer je iets wilt veranderen. Soms zit het gewenste gedrag niet in je natuur en vraagt het extra aandacht.

Vaak is iets dus makkelijker gezegd dan gedaan, omdat er onbewuste patronen opspelen. Die patronen week je niet zomaar los, maar gelukkig kan het wel. Wat helpt is om het niet alleen te doen. Neem dus mensen om je heen mee in je voornemen, zodat ze je kunnen ondersteunen en het aangeven als je de mist in gaat. Dat is natuurlijk wel erg kwetsbaar, maar goed, je wilt het of je wilt het niet. Een tweede hulpmiddel is jezelf er op gezette tijden aan herinneren. Door bijv. een coaching- of trainingsgroep om je heen te vormen zoals bij het ontwikkeltraject "De Verdieping" van de Kwekerij of de persoonlijk leiderschapstraining. Ten derde helpt het om je grote verlangen op te breken in kleine, behapbare stukjes. Het verlangen om meer tijd voor jezelf te nemen kan je bijvoorbeeld opdelen in het voornemen om één keer per week een half uur te gaan zitten met pen en papier. Telkens een kleine overwinning maakt de transitie veel leuker!

Wil je sparren? Dat kan!

Neem contact op:

guy@gwtd.nl




Dit is een maandelijkse column. Mijmerend over werk, inspiratie en waardevolle bezigheden. Guy Wijnen is trainer/coach en werkt met studenten, (young) professionals, vluchtelingen en andere mensen die werk willen maken van hun idealen.